23 Ekim 2017 Pazartesi

Afiyet Olsun Ötzi

Buzadam Ötzi Öldürülmeden Önce Pastırma Yemiş
Alplerde donmuş olarak bulunan Buzadam Ötzi, 5300 yıl önce bir okla vurulmadan önce bir ya da iki dilim pastırma yemiş. (Ötziyi uzun yıllardır, nedensizce çok severim. Yahu Ötzi demek bile çok sevimli geliyor kulağa. ÖT  Zİİİİ!! DİYE SESLENSEM mesela. Ötz vadisinde bulunduğundan bu isim verilmiş ona. Sanki böyle kıt akıllı ilk insanlardan biriymiş gibi duruyor aslında hiç öyle biri olmadığını da biliyorum. Ötzi de ben de homo sapiens olduğumuz için ve aslında onun yaşadığı çağlardan beri zekamızda çok da aman aman bir ilerleme olmadığı için pastırma yemesi bana ilginç gelmedi aslında. Pastırma en eski yiyeceklerden biri, eskiden göçebe toplumlarda mesela, eti kurutup pastırma yapmak için atların orasına burasına sarıyorlarmış, atın teriyle pişsin ve kurusun diye. 
Ötziye kalsa, sıcacık kalpli polar pijamalarını çekip bir buçuk iskender yemeyi de bilirdi. Zaten iki yemeğin arasında temelde bir fark yok. Üzerine tatlı bir ağırlık çökerken gevşek gevşek yayılıp, üstüne bir de çay da içebilirdi. Ama bir elinde balta bir elinde keçi pastırması, yardırmış bir yerlere. Ev yok bark yok, kimbilir derdi ne. Ne düşünüyordu acaba. Bu araştırmalardan sonra vay arkadaş, aynıymışız lan diye düşünüp garip geliyor bize. Neyse, afiyet olsun dostum.)

Ötzi yaşarken muhtemelen böyle gözüküyordu.
Kısa süre önce Ötzi’nin midesini inceleyen bilim insanlarına göre, Ötzi son yemeğinde büyük olasılıkla kurutulmuş keçi eti yemişti. Ötzi, ölümünden sadece 1-2 saat önce yediği son yemeği dağ keçisinden oluşuyordu. Bağırsaklarında yapılan incelemeye göre bir önceki yemeğinde ise tahıl ve alageyik eti yemişti. (Aslında bize çok garip geliyor ya, 5000 küsür yıl önce bir adamın keçi eti falan yemesi. Gastritinin olması mesela. Normalde aramızda çok dev farklar yok bu insanlarla biyolojik olarak, sadece yaşam koşullarımız oldukça farklı. 5000 küsür yıl, koskoca evren tarihine baktığımızda 10 saniye bile değildir belki de. Bu adamı alıp 2017'ye koysan yaşayabilir bence. Ama bizi koysan biz dayanamayız. Bu nasıl bir evrim arkadaş? Ötziiii afiyet olsun dostum.
Mumya uzmanı Albert Zink geçtiğimiz gün Viyana’daki bir konferansta, “Etin nano yapısını analiz ettiğimizde, çok yağlı olduğunu ve kurutulmuş olduğunu tespit ettik. Büyük olasılıkla pastırma gibi görünüyor.” .(Mumya uzmanı diye meslek var lan. Etin nano yapısına falan bakıyolar düşünsene. Bence çok eğlenceli bir meslek.)



Donarak mumyalaşmış olarak bulunan Ötzi.
Ötzi’nin yediği bu lezzetli pastırmanın, öldürüldüğü ve Eylül 1991’de bulunduğu İtalya’daki Güney Tirol’de bulunan yabani bir keçiden yapıldığı düşünülüyor.
Ötzi, iki Alman tırmanışçı tarafından Alplerde, deniz seviyesinden 3210 metre yukarda donmuş olarak bulunmuştu. Bilim insanları, uzun bir zamandır Ötzi’nin gizemli geçmişi hakkında bilgi sahibi olabilmek için, yüksek teknoloji ürünü aletler kullanarak mumyaya zarar vermeden çalışıyor.

Bu çalışmalar sayesinde, Ötzi’nin 45 yaşlarında öldüğü, 1,60 metre boyunda olduğu ve 50 kilo ağırlığında olduğu tespit edildi. Bir okla omzundan vurulan Ötzi’nin, göğüs kafesi ile omzu arasındaki ana damarlarından biri koptu ve elinde büyük bir yırtık oluştu.Araştırma ekibi, Ötzi’nin midesinde ülsere neden olan bir bakteri bulunduğunu ve mide ağrısı çektiğini tespit etti. Fakat yıllardır süren bu araştırmalarda Ötzi ile ilgili yapılan inanılmaz keşifler bunlarla da sınırlı değil.

ÖTZZİİİİİİİİİİİİ !!!!! 
Ötzi bir düşmanı tarafından gafil avlanmış. Hiç beklemediği bir anda düşmanı olacak gt herif okla vurup kaçmış sonra. Ötzi de karlar içinde 5300 sene beklemiş. Vah Ötsi vah. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder